Bazalkové pesto
Bazalka je vytrvalá bylinka, kterou když správně zastřihujete (stačí odstřihávat květ – ty dávám osmákům), tak se vám pěkně rozvětví a dá se pěstovat celoročně doma za oknem. Krom toho, že je to výrazná bylinka hojně používá např. v italské kuchyni (pizza, špagety apod.), lze z ní připravit výborné bazalkové pesto. Já vám dnes předložím recept, který je vyzkoušený a často jej dělám. A k tomu si povíme i co udělat pro to, aby bazalkové pesto zůstalo krásně zelené…
Bazalka pro rozsekání (nebo rozemnutí v hmoždíři) začne brzy ztrácet svoji zelenou barvu. Aby zůstala bazalka pěkně zelená i po úpravě, budeme ji blanšírovat. Pokud však hodláte pesto okamžitě spotřebovat, není to nutné… není to vlastně vůbec nutné, chuť se tím neztratí, pouze barva… ale jíme i očima a tak si řekneme, co je to blanšírování.
Otrháme bazalkové listy, které opláchneme ve studené vodě, po té je na pár okamžiků (půl minuty i méně) vhodíme do vroucí vody a po té okamžitě šokově zchladíme. Uděláme to takto…. bazalkové listy dáme do mírně osolené vroucí vody, okamžitě zcedíme přes síto a vhodíme do naprosto ledové vody (klidně i s kousky ledu)… po té opět zcedíme a např. listovou odstředivkou odstraníme přebytečnou vodu. Tímto jsme si vysvětlili blanšírování… a nyní mrkneme na přípravu samotného pesta.
Potřebovat budeme:
50 velkých listů bazalky i více
40 g piniových oříšků
40 g strouhaného parmazánu
1 stroužek českenku
100 ml (i více) olivového panenského oleje
- Pokud budeme pesto okamžitě používat, můžeme vynechat blanšírování, jinak jej připravíme dle návodu viz. výše. (Část chuti se blanšírováním ztratí).
- Nejprve si připravíme piniové oříšky. Na ty pozor… nejsou vůbec dobré ty z Číny, zanechávají kovou pachuť v ústech a to i po několik dní. Můžeme je nahradit nesolenými mandlemi, kešu, vlašskými ořechy (to dělám já občas) nebo para ořechy. Sice to nebude pravé „janovské“ pesto, ale bude i tak vynikající… Např. v hypermarketech Albert najdete v regálu, kde mají sušené ovoce a oříšky, pinie z Ruska… ty jsou cajk. Pinie si před použitím upražíme na sucho na pánvi a necháme zchladit – nikdy je nedáváme do pesta teplé!
- Bazalku po blanšírování osušíme, přidáme do mixeru společně s olivovým olejem a rozmixujeme. Po rozmixování přidáme oříšky, rozmixujeme.
- Česnek oloupeme, „rozplácneme“ nožem a pokrájíme, následně také rozmixujeme společně s parmezámem (můžeme nahradit podobným sýrem). Sýr by měl být najemno nastrouhaný.
- Přidáme do mixeru a důkladně rozmixujeme na pastu.
- Naplníme sklenice a případně zakápneme olivovým olejem. Takto připravené pesto vydrží několik dnů až týdnů.
Toť vše…. a pak už jen konzumovat. Například se špagety, které uvaříme dle návodu, smícháme s pestem, posypeme opraženou slaninkou a podáváme…
Dobrou chuť vám přeje BENNI 😀
PS: jinak PESTO můžete připravit i z jiných bylinek, např. z petržele, řeřichy, rukoly… stejně tak můžete experimentovat i s různými druhy sýrů či oříšků. Pesto je vhodné i jako studená omáčka k ledasčemu, od těstovin až po grilovaná masa.