Česnek se solí
Pěstujeme si vlastní česnek…. ANO! Jen ten dodá jídlu ten správný říz, ne jako španělský nebo dokonce čínský česnek… Dělat česnečku z čínského česneku, tak do kastrolu najebete půl kila česneku a jakože to furt nebude ono… takže to jsou hlavní důvody, proč je ten náš Český česnek ten nejlepší a vůbec nejlepší je ten z vlastní zahrádky.
Jak uchovávat česnek?
Způsobů je hned několik:
- sušení – musí být uchováváno na suchém, vzdušném místě s teplotou mezi 15° až 20° C a s minimem vzdušné vlhkosti… takové podmínky však nemá každý a někdy dojde k plesnivění česneku, to zvláště, když je vzdušná vlhkost vyšší … ani dobře usušený česnek skladovaný ve sklenicích není ideální řešení… zkrátka je to jedno z nejčastěji používaných způsobů skladování, máte-li na to vhodné prostory s vyhovujícími podmínkami, mně se příliš neosvědčilo
- nakládání do oleje – jako jo, dá se, použít můžete poté i ten olej. Ideální je samozřejmě olivový olej, česnek musí být oloupán a dobře zalit olejem. Tento způsob skladování ale nepreferuji, jen si občas naložím pár kousků česneku do oleje…
- sterilování – s tímto způsobem nemám vůbec žádné zkušenosti, nicméně si myslím, že teplota při sterilování česnek poničí a degraduje jeho vlastnosti
- zamrazení – tento způsob mám vyzkoušený, ale nedoporučuji jej příliš, neboť mráz česnek potrhá a česnek tak ztrácí specifickou chuť a vůni – skladoval jsem však oloupaný česnek v uzavíracích pytlíčkách, nicméně někdo doporučuje k zamrazení česnek neloupat a uchovávat uzavřený ve sklenici – nemám vyzkoušeno
- nakládání do soli – a konečně se dostávám k mé nejoblíbenější metodě uchovávání česneku a sice rozetřením se solí, tak se na to pojďme podívat podrobněji
Jak uchovávat česnek se solí?
Česnek je potřeba oloupat… následně jej melu na klasickém „masovém“ mlýnku. Po umletí jej prosolím v poměru 4:1 nebo 3:1, teda na kilo česneku dávám zhruba 250 – 300 gramů soli – nebo někde mezi.. 😀 Nedávno jsem na 600 gramů česneku dal 175 gramů soli… takže asi tak.