Hovězí rump steak na cibuli
potřebujeme:
4 plátky irského hovězího rump steaku
černý pepř v mlýnku
mořská sůl v mlýnku
120 g hladké mouky
350 ml rostlinného oleje
4- 5 cibulí
1 lžička cukru krystal
50 ml portského likérového vína (lze nahradit sladším červeným)
500 ml hovězího vývaru
50 g másla
čerstvá petrželka
1 lžička sladké mleté papriky
400 g brambor
10 – 15 dkg anglické slaniny
200 g krájených fazolových lusků (mohou být mražené)
Hovězí rump steak
Omyté a osušené steaky zlehka naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme hladkou moukou. Opečeme z obou stran v rozpálené pánvi na troše rostlinného oleje. Steaky přendáme na talíř. Do téže pánve přidáme trochu rostlinného oleje, 2 cibule nakrájené na proužky a restujeme dozlatova. Přidáme cukr, podlijeme portským vínem a počkáme, až se z vína odpaří alkohol (můžeme i flambovat). Steaky vrátime zpět do pánve, podlijeme hovězím vývarem a dusíme na mírném plameni pod pokličkou doměkka (asi 40 minut). Během dušení podléváme vývarem. Nakonec přidáme kousek másla a posypeme nasekanou petrželkou.
Vídeňská cibule
V misce smícháme hladkou mouku s mletou paprikou. Ve směsi obalíme cibuli nakrájenou na tenké proužky a osmažíme v hrnci s 300 ml zahřátého rostlinného oleje. Papírovými ubrousky osušíme od přebytečného oleje a ještě teplou lehce osolíme.
Příloha
Brambory uvařené ve slupce rozkrojíme na poloviny a opečeme v pánvi na troše oleje dozlatova. Nakonec osolíme, přidáme kousek másla a nasekanou petrželku. V druhé pánvi orestujeme dozlatova slaninu nakrájenou na tenké proužky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a dále restujeme. Přidáme rozmražené fazolové lusky, podlijeme trochou vývaru a krátce spolu podusíme. Nakonec přidáme opečené brambory s petrželkou.