Losos s pomerančovou omáčkou
800 g čerstvého lososa, mořská sůl v mlýnku, černý pepř v mlýnku, olivový olej , 2 pomeranče, 1 menší zázvor, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžíce másla, 1 kg brambor, 1-2 stroužky česneku, 150 g čerstvé rukoly, 1 citrón
Omytého a očištěného lososa osolíme a opepříme. Poté ho opečeme v rozpálené pánvi na troše olivového oleje nejdříve kůží dolů. Pro rovnoměrné upečení zatlačíme na lososa obracečkou.
Mezitím připravíme segmenty z pomeranče. Kůru z pomerančů odkrojíme a ostrým nožem vykrojíme jednotlivé měsíčky (bez slupky), které dáme do misky. Šťávu ze zbytku pomerančů vymačkáme k ostatním částem do misky.
Jakmile je kůže lososa křupavá, otočíme ho a přidáme nadrobno nakrájený zázvor a třtinový cukr. Po zkaramelizování cukru přidáme části pomeranče a pomerančovou šťávu. Chvíli povaříme na mírném ohni. Nakonec přidáme máslo a počkáme, dokud se nerozpustí.
BRAMBOROVÉ RÖSTI
Očištěné a omyté brambory a česnek nastrouháme najemno. Osolíme a promícháme. Přendáme do sítka a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme olivový olej. Lžící dáme na pánev bramborové těsto a vytvarujeme menší placky. Opečeme z obou stran do zlatohněda.
SERVÍROVÁNÍ
Na mělký talíř naservírujeme 3 bramborové rösti, vedle lososa s pomerančovou omáčkou a kousky pomeranče. Nakonec přidáme hrst rukolového salátu ochuceného špetkou soli, pepřem, pár kapkami olivového oleje a citrónovou šťávou.