Nakládané kuře
Tento recept jsem našel v nějakým časopisu pro ženský nebo kde… každopádně jeho autorem je Zdeněk Pohlreich.
co potřebujeme: 200 g soli, 100 g krupicového cukru, 2 – 3 snítky tymiánu, 1 celé kuře, 2 silné plátky másla, voda
Postup přípravy: Sůl a cukr dejte do mísy nebo většího hrnce, zalijte 1 litrem vroucí vody, rozmíchejte, aby se cukr se solí rozpustily, a nechte úplně vychladnout. Pak do nálevu vložte kuře a zalijte ho dalšími cca 2 litry vody, aby bylo úplně ponořené. Nechte v lednici přes noc odležet.
Kuře vyjměte z nálevu a nechte ho 2 hodiny při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 190°C. Kuře vložte do pekáčku prsíčky nahoru, položte na ně plátky másla, tymián a trochu po podlijte vodou. Pečte asi 1,5 hodiny dozlatova, průběžně ho přelévejte výpekem.
Upečené kuře nechte po vytažení z trouby 15 minut odpočívat, pak ho naporcujte a podávejte, s čím máte rádi. Například s bramborovou kaší nebo rýží.
Díky nálevu je kuře šťavnaté a prosolené až na kost. V nálevu ho nechte přes noc, dopoledne následující den ho upečte.