Paprikový salát
500 g vyčištěných dužnatých paprik různých barev, 300 g cibule, 300 g tvrdých červených rajčat, 100 g žampionů nebo hříbků
nálev: 1 litr vody, 1/3 l ovocného nebo obyčejného osmiprocentního octa, lžíce soli, 100 g cukru
do každé sklenice: bobkový list, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, půl lžičky hořčičného semene.
Čerstvé zelené, červené i žluté papriky nakrájíme na nudle, přidáme buď malé cibulky v celku nebo velké cibule rozkrájené na osminky, promícháme s drobnými celými nebo s rozkrájenými rajčaty a s houbami, které předem 10 minut povaříme v osolené vodě. Salát plním volně do patentních sklenic, zaléváme horkým octovým nálevem.
Sterilujeme 30 minut při 100°C. Salát podáváme k uzeninám, k masu nebo i jen k ohřátým knedlíkům s vejci. Obkládáme ho zelným salátem nebo alespoň sypeme krájenou zelenou cibulovou či sekanou petrželovou natí.