Pečené kuře na pivu
SUROVINY:
1 chlazené kuře, mořská sůl, černý pepř, olivový olej, čerstvý rozmarýn, 500 ml černého piva, 3 mrkve, 1 cibule, 250 g žampiónů, 3 rajčata, 2 menší celery, 60 g másla, čerstvá petrželka
POSTUP PŘÍPRAVY:
Z omytého a osušeného kuřete odstraníme páteř. Kuře položíme na plech kůží nahoru. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Posypeme nasekaným rozmarýnem a podlijeme asi 250 ml tmavého piva. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut. Mezitím nakrájíme očištěnou zeleninu – mrkev na hranolky, cibuli na osminky, které rozebereme na lupínky, žampióny na poloviny, oloupaná rajčata na měsíčky a celer na větší kousky. Zeleninu přendáme do misky, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekaným čerstvým rozmarýnem. Důkladně promícháme a zeleninu se žampióny rozprostřeme na plech k předpečenému kuřeti. Na kuře poklademe plátky másla a podlijeme tmavým pivem.
Pečeme dále na 200 °C přibližně 45 minut. Během pečení poléváme kuře i zeleninu pivem.
Vhodnou přílohou jsou například brambory omaštěné máslem a posypané čerstvou petrželkou