Rajčatový základ na špagety
chutná omáčka z rajčat, cibule a bylinek – sterilovaná pochoutka jako základ např. na špagety nebo pod maso
Rajčatový základ nejen do špaget
Doporučené a vyzkoušené poměry potravin: 3,2 kg rajčat, 3 červené cibule, 10 stroužků česneku, bazalka, tymián, oregano, libeček, rozmarýn (toho jen špetka!), sůl, 2 – 3 lžíce cukru, olivový olej, případně 1ks brambory…
- pro frajery: lilek, rajčatový protlak, olivy
Cibuli pokrájíme na kostičky, nemusí být úplně na jemno, dále si pokrájíme rajčata na menší kostičky, oloupeme česnek, připravíme bylinky dle chuti a toho co máme.
Ve větším hrnci, ideálně s teflonovým povrchem nebo keramický (aby se nám nepřipalovalo) rozpálíme olej a necháme zesklovatět cibuli (já používám červenou, můžete použít však i bílou či běžnou žlutou), po zesklovatění přidáme rajčata pokrájená na kostičky. Kdo chce, může je oloupat. (Jak loupat rajčata najdete v receptu zde.)
A vaříme a dusíme (bez pokličky – aby se vypařovala přebytečná voda) asi tak hodinku… a začneme přidávat bylinky. Já vařím rajčata s libečkem, ten pak vytáhnu, ale přidávám tymián a oregano a petrželku. Chcete-li omáčku nastavit, přidáme lilek (dnes s rajčaty) pokrájený na drobné kostičky a kdo chce, může omáčku nastavit koupeným rajčatovým protlakem…
Na závěr dle hustoty omáčky (pokud nepřidáte rajčatový protlak, můžete zahustit nastrouhaným a povařeným syrovým bramborem) přidávám bazalku, té dávám opravdu hojně a omáčku nechám jednou dvakrát probublat a odstavuji z plamene. Pro frajery přidávám společně s bazalkou i na drobno posekané zelené olivy z nálevu. Po mírném zchladnutí plním do čistých sklenic a steriluji na 80°C na cca 15 – 20 minut.
Omáčka se hodí na špagety i jako základ do dalších jídel (lasagne, musaka, jen tak pod maso nebo i jen tak studená ke grilovanému masu…)