Utopenci – klasický recept
Tentokrát něco ze studené kuchyně. Toto je osvědčený recept na klasické utopence. Podle tohoto návodu si vyrábím lák.
Na lák (nálev):
- 800 ml octa
- 700 ml vody
- 4 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce oleje
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 4 ks bobkového listu
- worchesterová omáčka
- cibule – dle libosti, minimálně 8 ks – nakrájená na půlkolečka
- špekáčky – kvalitní uzeninu, do 4,5 l flašky jich dáte asi 25 ks
- pepř mletý
- červená paprika (kdo rád pálivé, může dát pálivou)
Do vody dáme koření, sůl, cukr, olej a zastříkneme kapkou worchesterové omáčky a směs octa a vody svaříme a necháme zchladit.
Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky. Smícháme papriku s pepřem a do výkroje ve špekáčku vždy dáme špetku této směsi a narveme nějakou cibuli. Špekáčky skládáme do sklenice, sem-tam hodíme vrstvu cibule (kdo má rád ostřejší, může přidat i feferonky nebo chilli papričky). Když máme sklenici plnou, zalijeme chladnějším lákem, aby všechny špekáčky byly potopené a dáme odložet nejlépe na chladné a stinné místo a aspoň na pár dnů 🙂
– do výkroje ve špekáčku můžeme přidat také plátek zavařené kyselé okurky (a rázem máme Znojemské utopence) ale do sklenice můžeme také dát např. nakládané zelí apod. Experimentům se meze nekladou, jenom prosím, zašlete mi fotky vašich utopenců.