Vánoční slepičí polévka
Potřebujeme: 1 l slepičího vývaru, 80 g másla, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),40 g hladké mouky, 250 ml smetany, slepičí maso z vývaru, muškátový oříšek nebo květ, bílý pepř, sůl, pažitka nebo zelená petrželkam
na krutony: starší housky, máslo
Postup
Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, zaprášíme moukou, přidáme trochu muškátu a krátce prosmažíme. Zalijeme silným slepičím vývarem a asi patnáct minut necháme provařit. Poté ještě zalijeme smetanou, přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem, a na závěr přidáme obrané slepičí maso z vývaru. Podáváme s krutony z plátků housky, které jsme potřeli rozpuštěným máslem a v troubě na 200 stupňů opekli dozlatova. Polévku můžeme na talíři ozdobit pažitkou či petrželkou.
Rada:
Muškátový oříšek můžete nahradit muškátovým květem.
– recept je původně z TV pořadu KUCHAŘSKÁ POHOTOVOST – publikován zde