Hrachovka podle mé babičky… toto je recept z její staré sbírky receptů… zkuste, snad vám bude chutnat
Ingredience
Potřebujeme: 300 g mraženého hrášku, 2 střední brambory, 4 plátky toustového chleba, 150g slaniny, bobkový list, 1l vývaru, 1 cibule, smetana, česnek, pepř a sůl
příprava:
Hrášek necháme rozmrznout ve vlažné vodě. Necháme okapat a část (asi 4 lžíce) si odložíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a 50 g slaniny. Přidáme hrášek a na kostičky nakrájené brambory. Chvíli restujeme a potom podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a pár zrnek pepře. Přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí brambor. Toustový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na pánev s dvěma lžícemi rozpáleného oleje a opékáme do zhnědnutí. Potom na pánvi opečeme na malé plátky nakrájený zbytek slaniny a po vyjmutí je osušíme ubrouskem. Polévku odstavíme z ohně a rozmixujeme do hladka. Podle chuti přilijeme smetanu, ochutíme česnekem utřeným se solí, vložíme zbytek hrášku a necháme přejít mírným varem. Podáváme s krutony z toustového chleba a slaninovými lupínky.
Při přípravě krutonů můžeme přihodit do pánve nasekaný stroužek česneku a ke konci také čerstvou (bo mraženou) petrželku. Slaninové lupínky můžeme nahradit uzenou sladkovodní rybou (tu však již neopékáme).
