Křupavé a zapečené bagetky zavoní místností… a když se pěkně nazdobí lístkem máty nebo bazalky… to je žraso.

Suroviny: 200 g sýra Brie (nebo Hermelína); 100 g slaniny v celku; olivový olej; 2 cibule; čerstvý tymián; mořská sůl v mlýnku; černý pepř v mlýnku; 1 lžíce třtinového cukru; 150 ml jablečné šťávy 100%; 2 francouzské bagety; čerstvá máta nebo bazalka

Slaninovo – cibulové chutney

Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Ty poklademe vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předem předehřáté troubě pod grilem na 250 °C přibližně 10 minut dokřupava. Do hrnce s rozpáleným olivovým olejem dáme nahrubo nakrájenou cibuli, ochutíme lístky čerstvého tymiánu, solí a pepřem. Po orestování cibule dozlatova přidáme třtinový cukr, který necháme rozpustit. Podlejeme jablečnou šťávou a chvíli vaříme. Mezitím najemno nakrájíme upečenou slaninu a přidáme k chutney. Důkladně promícháme a dále dusíme na mírném ohni asi 15 – 20 minut.

Francouzské bagety rozřízneme na 4 části (uprostřed na půl a vzniklé poloviny podélně na půl). Grilujeme kůrkou nahoru na troše olivového oleje v rozpálené grilovací pánvi dozlatova. Sýr Brie nakrájíme na tenké plátky (krájíme mírně šikmo od špičky). Ugrilované bagety přendáme na plech, na každou přidáme slaninovo-cibulové chutney a 2 – 3 plátky sýra Brie. Vložíme do předem předehřáté trouby (pod gril) na 250 °C asi na 3 minuty zapéct. Sýr by se měl trochu rozpustit..

Servírování 

Křupavé zapečené bagetky se sýrem Brie servírujeme ozdobené lístky čerstvé máty a dokončíme trochou slaninovo-cibulového chutney

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *