Recept po mé babiččce, který je nejlepší ze žlutých fazolek, které si sám pěstuji. Chutnají s bramborou a volským okem
Ingredience asi pro 4 porce:
Nejlépe chutnají ze žlutých fazolek, dále potřebujeme špek (nebo třeba paprikový lalok), velká cibule a nějaká dobrá klobáska (ideálně nějaká papriková), kysaná smetana
Jako příloha se hodí brambory (i třeba šťouchané a volské oko), ale můžete místo volského oka dát např. vařené hovězí…
příprava:
Na kastrůlku rozpustíme 5 – 7 dkg uzeného špeku nakrájeného na kostičky, přidáme stejně nakrájenou velkou cibuli a spolu necháme zezlátnout. Dobré je přidat na kostičky nakrájenou paprikovou klobásu (ale nemusíte dávat a nedáváme, pokud je k fazolkám i vařené hovězí). Přidáme na 1 cm nakrájené čerstvé (nebo mražené) žluté fazolové lusky, zasypeme hustě červenou sladkou paprikou, zalijeme vodou či vývarem, osolíme a dusíme do měkka.
Pak zalijeme kysanou smetanou, zahuštěnou lžící hladké mouky. Chvilku povaříme za stálého míchání. Podáváme s bramborem a vejcem na volské oko (nebo s vařeným hovězím).
