Dušená vepřová kýta s marinovanou brokolicí

Zvláštností je, že přílohou je pouze brokolice, žádné knedlíky, žádné brambory … takže v podstatě takový zdravý oběd. Navíc chuť blazamika dodá masu nezaměnitelnou chuť.

Ingredience

500 g vepřové kýty, 2 lžíce vepřového sádla, 2 lžičky třtinového cukru, 200 ml balsamica, 13 stroužků česneku, 8 bobkových listů, mořská sůl, černý pepř v mlýnku, 500 ml vývaru (kuřecího nebo hovězího), 1 lžíce másla, 2 brokolice, olivový olej

příprava:

Dušená vepřová kýta

Vepřovou kýtu opláchneme a očistíme. Maso rozřízneme na 4 větší kusy. Do každého kusu masa vytvoříme nožem 2 zářezy a do každého zářezu vložíme 1 stroužek česneku a 1 bobkový list. Prošpikované maso důkladně osolíme a opepříme. Do rozpáleného hrnce dáme 2 lžíce vepřového sádla a maso opečeme ze všech stran dozlatohněda. Poté přisypeme třtinový cukr, který necháme zkaramelizovat. Maso zalijeme balsamicem a počkáme, dokud se část neodpaří (asi 1 minutu). Následně maso podlijeme polovinou vývaru, přikryjeme a za pravidelného podlévání vývarem pomalu dusíme asi 45 minut, dokud maso zcela nezměkne. Hotové maso položíme na talíř. Do omáčky přidáme 1 lžíci másla a necháme chvíli vařit, aby omáčka zhoustla.

Brokolice

Brokolici rozdělíme na růžičky a necháme chvíli odležet ve studené vodě. Poté ji scedíme a uvaříme v osolené vroucí vodě 5 až 7 minut do poloměkka. Po vyndání z vody pokapeme olivovým olejem. Čepelí nože rozmačkáme 5 stroužků česneku a nakrájíme nadrobno. Česnek krátce osmažíme na pánvi na olivovém oleji. Poté přidáme uvařenou brokolici, osolíme, opepříme a chvíli spolu restujeme.

Servírování

Na talíř poklademe růžičky brokolice. Maso nakrájíme na menší kusy a položíme na brokolici. Celé polijeme připravenou omáčkou. Na závěr pokapeme olivovým olejem.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *