Krkovička pečená se zeleninkou a podlitá pivem. Ideální spojení nejen pro sobotní oběd

Ingredience

  • SUROVINY pro 4 – 5 porcí:
    1 kg vepřových kostek jako na guláš, olivový olej, 5 stroužků česneku, 3 bobkové listy, pár kuliček nového koření, mořská sůl, pepř, 150 g hlívy ústřičné (lze použít i houby šitake nebo také žampiony), 150 ml balsamica, 1 lžíce třtinového cukru, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, 1 lžíce bramborového škrobu (na zahuštění), 500 g dlouhozrnné rýže, 250 g zeleného chřestu, 250 g bílého chřestu, 1 pórku (pouze bílé části), 200 g mraženého nebo jemného hrášku v konzervě, čerstvá petrželka či bazalka

příprava:

Ve větším hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje. Přidáme omyté a osušené vepřové kostky a česnek nakrájený na plátky. Ochutíme bobkovým listem, novým kořením, solí a pepřem. Po orestování masa dozlatova přidáme hlívu ústřičnou rozkrájenou na kousky. Důkladně promícháme a podlejeme balsamicem. Přidáme třtinový cukr a 1 l teplého vývaru. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 1 hodinu doměkka. Podle potřeby během dušení přiléváme zbývající vývar. Chvíli před dokončením přidáme lžíci másla, které necháme rozpustit. Nakonec zahustíme bramborovým škrobem, který jsme rozmíchali v troše studené vody. Povaříme ještě 5 minut.

RÝŽE S CHŘESTEM A HRÁŠKEM

Rýži uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka (asi 10 minut). Scedíme ji a necháme okapat. Z chřestu odřízneme dřevnaté konce (asi 2 cm). Pomocí škrabky očistíme do 2/3 (hlavičky neloupeme) a omyjeme. Poté nakrájíme na menší kousky, hlavičky nekrájíme. Ve woku nebo hlubší pánvi rozpustíme zbylé máslo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou bílou část pórku, nakrájený chřest a hrášek. Opepříme a osolíme. Restujeme, dokud zelenina nezměkne. Poté přimícháme ještě teplou rýži, nadrobno nasekanou petrželku a lístky bazalky.

SERVÍROVÁNÍ

Na mělký talíř naservírujeme porci rýže s chřestem a hráškem.

Do středu přidáme dušené vepřové kostky s balsamicem a houbami.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *