Recept od slovenského šéfkuchaře Marcela Ihnačáka, který nyní působí v Mikulově, kde najdete jeho podniky…

Ingredience

  • 500 g vepřových kostek na guláš XXL Čerstvá porce
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej Primadonna
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 3 – 4 bobkové listy Mikado
  • 1 pórek
  • 150 g žampionů
  • 4 větvičky tymiánu
  • 100 ml suchého bílého vína Pinot Grigio
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 1/2 citrónu (šťáva)
  • 800 g brambor

příprava:

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše olivového oleje dozlatova. Přidáme vepřové kostky, osolíme, opepříme a vložíme bobkové listy. Za občasného míchání restujeme dozlatova. Mezitím omyjeme a nakrájíme pórek na menší kousky a přidáme k orestovanému masu. Omyté a očištěné žampióny zbavíme nožiček a nakrájíme je na osminky. Přidáme k masu a zlehka promícháme. Ochutíme čerstvým tymiánem a podlijeme vínem. Po odpaření vína přilejeme teplý vývar a dusíme pod pokličkou na mírném ohni doměkka. Občas promícháme a podle potřeby podlijeme vývarem znovu. Frikasé zahustíme francouzským máslem (hladká mouka a máslo smíchané v poměru 1: 1), které přidáváme postupně. Na závěr ochutíme nahrubo nasekanou petrželkou a šťávou z citrónu.

Vařené brambory s petrželkou
Očištěné a omyté brambory nakrájené na větší kousky uvaříme doměkka v osolené vodě. Poté je scedíme, přidáme k nim lžíci másla, nasekanou petrželku a promícháme.

Servírování
Do hlubokého talíře servírujeme vařené brambory s petrželkou vedle frikasé s vepřovým masem a žampióny.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *