Recept od slovenského šéfkuchaře Marcela Ihnačáka, který nyní působí v Mikulově, kde najdete jeho podniky…
Ingredience
- 500 g vepřových kostek na guláš XXL Čerstvá porce
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- olivový olej Primadonna
- mořská sůl v mlýnku Kania
- černý pepř v mlýnku Kania
- 3 – 4 bobkové listy Mikado
- 1 pórek
- 150 g žampionů
- 4 větvičky tymiánu
- 100 ml suchého bílého vína Pinot Grigio
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1/2 citrónu (šťáva)
- 800 g brambor
příprava:
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše olivového oleje dozlatova. Přidáme vepřové kostky, osolíme, opepříme a vložíme bobkové listy. Za občasného míchání restujeme dozlatova. Mezitím omyjeme a nakrájíme pórek na menší kousky a přidáme k orestovanému masu. Omyté a očištěné žampióny zbavíme nožiček a nakrájíme je na osminky. Přidáme k masu a zlehka promícháme. Ochutíme čerstvým tymiánem a podlijeme vínem. Po odpaření vína přilejeme teplý vývar a dusíme pod pokličkou na mírném ohni doměkka. Občas promícháme a podle potřeby podlijeme vývarem znovu. Frikasé zahustíme francouzským máslem (hladká mouka a máslo smíchané v poměru 1: 1), které přidáváme postupně. Na závěr ochutíme nahrubo nasekanou petrželkou a šťávou z citrónu.
Vařené brambory s petrželkou
Očištěné a omyté brambory nakrájené na větší kousky uvaříme doměkka v osolené vodě. Poté je scedíme, přidáme k nim lžíci másla, nasekanou petrželku a promícháme.
Servírování
Do hlubokého talíře servírujeme vařené brambory s petrželkou vedle frikasé s vepřovým masem a žampióny.
