Žravé jídlo, fakt jako… špecle vykoupané v sýrové omáčce a k tomu šťavnatá kuřecí prsa… dietní i hříšné 😀

Ingredience:

Ingredience (pro 4 osoby)
800 g kuřecích prsou, sůl, pepř, olivový olej, šťáva z 1 citronu, 500 g špeclí, máslo, 1 menší cibule, 4 stroužky česneku, 200 g gorgonzoly, 250 ml kuřecího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání (33% tuku), čerstvá bazalka

příprava:

Omyjeme kuřecí prsa, osušíme, dobře ze všech stran osolíme a opepříme. Na grilovací pánvi rozpálíme olivový olej a kuřecí prsa ze vše stran zprudka ogrilujeme. Poté přendáme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě na cca 200 °C asi 8 minu. Po té troubu vypneme, maso zakapeme šťávou z jednoho citronu a olivovým olejem a necháme ještě v troubě 2 minuty odpočívat. Prsa nakonec nakrájíme na tenké plátky.

Špecle si uvaříme dle návodu na obalu. Ve Wok pánvi rozpálíme olivový olej společně s kouskem másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme česnek, osolíme a opepříme a restujeme na mírném ohni. Po změknutí cibule a česneku přidáme gorgonzolu (lze nahradit např. nivou, ale gorgonzola má charakteristickou vůni) pokrájenou na menší kousky a zalejeme veplým slepičím vývarem. Omáčku na mírném ohni a za občasného míchání vaříme až do úplného rozpuštění sýru. Poté přilejeme smetanu a přivedeme k varu.
Dle velikosti pánve můžeme přidat špecle přímo do pánve a promíchat je s omáčkou, případně je servírujeme na talíř, zalejeme omáčkou a na vrch dáme na plátky pokrájené grilované kuřecí prso.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem a vařeným vejcem – nakrájeným na plátky. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do omáčky použít přecezený vývar.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *