Nenáviděná i milovaná. Klasika české kuchyně…. Koprová omáčka je prostě stálice. Někdo ji nemusí, někdo ji miluje….
Ingredience:
2,5 lžíce oleje; 450 ml plnotučné mléko; 0,8 kelímek – smetana ke šlehání; 2,5 lžíce – přepuštěné máslo; 416,7 ml hovězí vývar; 4,2 lžic – hladká mouka, ocet; 1 – 3 svazečků – čerstvý kopr; mletý bílý pepř; sůl; třtinový cukr
Vajíčka – na tvrdo vařené … nebo také do měkka vařené hovězí
příprava:
Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem. Vhodné je vyklepnout jecno vejce a vajíčkou v omáčce rozmíchat a zavařit.
Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem a vařeným vejcem – nakrájeným na plátky. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do omáčky použít přecezený vývar.
