Tak, prvně bych měl říci, že tento recept by se měl dělat z pštrosího masa, které je však hůře dostupné a navíc docela dost drahé. Takže já to běžně dělám z krůtího, ale použít můžete např. i kuřecí prsní řízky apod….
Ingredience:
Ingredience (pro 4 osoby)
- 800 g pštrosího masa (můžeme nahradit krůtím nebo i kuřecím)
- cca 5 – 6 pomerančů (potřebujeme hrnek pomerančové šťávy)
- sojová omáčka
- chilli
- 3 stroužky česneku
- cca 350 ml kokosového mléka
- smetana na vaření (4 – 5 lžic)
- 1 ks větší červená paprika
- 1 ks větší cibule
- červená sladká paprika
- kari koření
- sůl
příprava:

Pštrosí maso je na rozdíl od krůtího červené, ale hlavně chutnější a oproti zase např. hovězími podstatně jemnější. Když neseženete pštrosí maso, jako že se sehnat dá, ale je docela drahé, použijeme ideálně krůtí nebo kuřecí maso z prsou. Nakrájíme na nudličky a naložíme do marinády z hrnku pomerančové šťávy a půl hrnku sojové omáčky, přidáme na jemno posekaný stroužek česneku a kousek chilli papričky. Promícháme a necháme marinovat pár hodin (nebo aspoň hodinku dvě).
Na pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a přidáme zcezené maso (marinádu si necháme bokem), zarestujeme, až se maso zatáhne, osolíme, přidáme cibuli pokrájenou na drobno a červenou papriku na nudličky a zbylý česnek posekaný na jemno. Opět krátce zarestujeme a zasypeme lžičkou a půl kari kořením a lžičkou a půl červenou sladkou paprikou, dobře promícháme a přilejeme marinádu, ve kterém jsme měli naložené maso. Přivedeme k varu, krátce povaříme a přidáme cca 1,5 hrnku kokosového mléka. Opět přivedeme k varu , krátce povaříme a zjemníme 5 lžícemi sladké smetany (na vaření nebo 12%). Krátce povaříme a máme hotovo.
Protože se jedná o africké jídlo i když jsme to nedělali z pštrosího masa, použijeme přílohu, která je běžná v severoafrické kuchyni a sice kuskus. Na porci (což je zhruba 50 – 60 gramů) dáme cca 80 ml kuřecího (nebo jiného vývaru – můžeme i z bujonu) a sice následovně: požadované množství kuskusu, dle porcí, zalejem teplým, ale nikoliv vřelým vývarem. Necháme přikryté odstát cca 5 minut, poté zakápneme olivovým olejem, případně trošku dosolíme a vidličkou jemně promícháme a načechráme.
Na talíři uděláme ďolíček z kuskusu a doprostřed dáme porci masa s omáčkou. Na závěr posypeme zelenou petrželkou nebo např. pažitkou.