Původem ruský recept z poloviny 19. století se stal celosvětově oblíbeným a vaří se v mnoha úpravách.
Základem je hovězí maso nakrájené na nudličky a k němu omáčka se základem ze smetany. Výhodou tohoto pokrmu je nejen skvělá chuť, ale hlavně rychlost přípravy.
Ingredience:
- Na tuto baštu potřebujeme asi tak toto: kuřecí maso (stehna či prsa nebo tak něco :), grilovací koření, oregano, česnek, olivový olej, žlutou a červenou papriku, červenou cibuli, několik brambor
- Na salát potom: 1 lilek, sůl, pepř, lahůdkové cibulky, cca 200 g vařené červené řepy, cca 100 g cizrny, červený vinný ocet
- a na avokádový dip: větší smetanový jogurt (cca 250 ml) – 10%, 1x avokádo, citronová šťáva (z jednoho citrónu) a ideálně čerstvá máta
příprava:
Kuřecí maso nakrájíme na stejně velké kousky, okořením grilovacím kořením, oreganem a přidáme prolisovaný česnek dle chuti. Přidáme trošku olivového oleje, dáme do igelitového pytlíku (nebo skleněné mísy), důkladně promícháme a necháme marinovat, ideálně do druhého dne nebo aspoň cca 3 hodiny. Papriky očistíme a pokrájíme na čtverečky, cibuli překrojíme na čtvrtiny a rozebereme.
Po té marinované maso napichujeme na špejli na střídačku se žlutou, červenou paprikou a červenou cibulí. Takto připravené špízy opečeme nasucho (nebo jen s kapkou olivového oleje) na pánvi, vložíme do zapékací mísy a pečeme v rozehřáté troubě na 160°C cca 15 – 20 minut do zlatova
salát připravíme takto: cizrnu si namočíme den předem a druhý den ji uvaříme, stejně tak si můžeme nachystat (uvařit) červenou řepu, lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme pár minut „vypotit“, po té papírovým ubrouskem osušíme a opečeme na pánvi s olivovým olejem z obou stran – ještě na pánvičce mírně osolíme a opepříme. Do misky vložíme lahůdkovou cibulku pokrájenou na kolečka, lilek pokrájíme na menší kousky, uvařenou červenou řepu na kostičky a přidáme také uvařenou cizrnu. Dochutíme červeným vinným octem, dosolíme, opepříme, promícháme a necháme v lednici odležet
Brambory očistíme, pokrájíme na čtvrtky (ne menší – dle velikosti brambor) a uvaříme takřka do měkka. Ty po uvařením ještě opečeme na pánvičce, kde jsme opékali lilek
avokádový dip: avokádo oloupeme a nakrájíme na menší kousky, vložíme do jogurtu, přidáme lístky čerstvé máty a šťávu z jednoho citronu, osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixerem.
Na talíř dáme salát, na něj položíme špíz a přidáme pár opečených brambor. Avokádový dip servírujeme zvlášť v misce.