Tento segedín je jeden z nejlepších, co jsem kdy jedl a samozřejmě vařil. I takto zdánlivě jednoduchá věc se dá povýšit ještě o další level.
Ingredience asi pro 4 porce:
0,8 kg vepřová plec
0,8 kg kysané zelí
2 ks cibule Větší
1 balení šlehačka (na vaření, ale může být i zakysaná)
paprika sladká i pálivá
2 stroužek česnek
sůl
bílé víno na podlití (mělo by být sladší typu tokaj)
tuk na osmažení cibulky (nejlépe sádlo)
příprava:
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. 1 cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, ale stačí voda. Maso by však nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené. Na zbytku tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.
Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se šlehačkou (přidat můžeme i trochu zakysané smetany). Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená šlehačkou.
Dobře proleželý segedín s krajíčkem čerstvého chleba je ideálním podkladem, chystáme-li se vypít nějakou tu skleničku.