Filety z lososa chutnají vždy skvěle a s touto úpravou to rozhodně nezkazíte… Červená řepa a dresing tomu dodají ten správný šmrnc
Ingredience:
- 400 g čerstvého lososa
- 500 g čerstvé červené řepy
- 3 stroužky česneku
- svazek čerstvých bylinek (např. tymián, rozmarýn, petrželová nať)
- mořská sůl
- olivový olej
- černý pepř
- 1 svazek lahůdkové cibulky
- 50 g másla
- 1 citrón
- 250 g zakysané smetany (16% – 18 %)
- 1 lžíce medu
- čerstvá pažitka (možno nahradit libečkem nebo petrželkou)
- čerstvá máta
- 1 hrst čerstvého polníčku nebo jiného salátu (rukola, nebo např. natrháme ledový salát
Červená řepa:
Červenou řepu omyjeme a vaříme ve slupce spolu s česnekem a svazkem čerstvých bylinek (tymiánem, rozmarýnem a petrželkou) v osolené vodě asi 1 hodinu doměkka. Pak ji ještě teplou oloupeme a nakrájíme na větší kousky (silnější plátky). Nakrájenou červenou řepu orestujeme v rozpálené pánvi na troše olivového oleje. Nakonec osolíme a opepříme.
Restovaný losos
Z umytého a osušeného lososa odstraníme šupiny. Osolíme ho a opepříme. Lososa opečeme nejprve kůží dolů v pánvi na troše olivového oleje. Je-li kůže křupavá, lososa otočíme, přidáme lahůdkové cibulky rozkrájené na poloviny, osolíme a opepříme. Restujeme, dokud není cibulka opečená dozlatova. Nakonec přidáme na pánev máslo, které necháme rozpustit. Odsuneme z plamene a lososa pokapeme šťávou z poloviny citrónu. Pánev přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočívat.
Smetanový dresink
K zakysané smetaně přimícháme med, šťávu z druhé poloviny citrónu, pepř, sůl a nadrobno nasekané čerstvé bylinky – pažitku (alt.: petrželku, libeček) a mátu. Důkladně promícháme.
Servírování
Na mělký talíř naservírujeme nejdříve orestovanou červenou řepu s lahůdkovou cibulkou. Na ně položíme porci lososa, přelejeme dresinkem ze zakysané smetany a dozdobíme polníčkem nebo jiným salátem.
