Filety z lososa chutnají vždy skvěle a s touto úpravou to rozhodně nezkazíte… Červená řepa a dresing tomu dodají ten správný šmrnc

Ingredience:

  • 400 g čerstvého lososa
  • 500 g čerstvé červené řepy
  • 3 stroužky česneku
  • svazek čerstvých bylinek (např. tymián, rozmarýn, petrželová nať)
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • černý pepř
  • 1 svazek lahůdkové cibulky
  • 50 g másla
  • 1 citrón
  • 250 g zakysané smetany (16% – 18 %)
  • 1 lžíce medu
  • čerstvá pažitka (možno nahradit libečkem nebo petrželkou)
  • čerstvá máta
  • 1 hrst čerstvého polníčku nebo jiného salátu (rukola, nebo např. natrháme ledový salát  

Červená řepa:

Červenou řepu omyjeme a vaříme ve slupce spolu s česnekem a svazkem čerstvých bylinek (tymiánem, rozmarýnem a petrželkou) v osolené vodě asi 1 hodinu doměkka. Pak ji ještě teplou oloupeme a nakrájíme na větší kousky (silnější plátky). Nakrájenou červenou řepu orestujeme v rozpálené pánvi na troše olivového oleje. Nakonec osolíme a opepříme.

Restovaný losos

Z umytého a osušeného lososa odstraníme šupiny. Osolíme ho a opepříme. Lososa opečeme nejprve kůží dolů v pánvi na troše olivového oleje. Je-li kůže křupavá, lososa otočíme, přidáme lahůdkové cibulky rozkrájené na poloviny, osolíme a opepříme. Restujeme, dokud není cibulka opečená dozlatova. Nakonec přidáme na pánev máslo, které necháme rozpustit. Odsuneme z plamene a lososa pokapeme šťávou z poloviny citrónu. Pánev přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočívat.

Smetanový dresink

K zakysané smetaně přimícháme med, šťávu z druhé poloviny citrónu, pepř, sůl a nadrobno nasekané čerstvé bylinky – pažitku (alt.: petrželku, libeček) a mátu. Důkladně promícháme.

Servírování

Na mělký talíř naservírujeme nejdříve orestovanou červenou řepu s lahůdkovou cibulkou. Na ně položíme porci lososa, přelejeme dresinkem ze zakysané smetany a dozdobíme polníčkem nebo jiným salátem.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *