Na tuhle baštu potřebujeme plátky masa – jako na řízky – ideálně z kýty… budeme je totiž plnit a přílohu si uděláme z opečených brambor
Ingredience
brambory, sůl, pepř, sladká mletá paprika, kmín, česnek – 4 stroužky, olej, 4ks – 5ks vepřový řízků, 100 g neuzeného sýra Pološtiepok, hrst listového mladého špenátu, pálivá paprička, 15 dkg anglické slaniny na plátky, máslo
příprava:
Dáme vařit kastrol s vodou na brambory. Ty oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na měsíčky nebo větší hranolky. Vřící vodu osolíme a dáme do ní brambory na cca 5 – 8 minut. Poté scedíme a překlopíme do mísy, kde je osolíme, opepříme, posypeme mletou sladkou paprikou (já dávám také uzenou papriku), pokmínujeme a zasypeme nadrobno posekaným česnekem. Zalejeme olivovým olejem (na toto používám levnější z pokrutin) a promícháme. Necháme odležet.
Maso si pořádně rozklepeme přes potravinovou folii, nebojte se tomu nasekat, budeme z toho dělat kapsu a poté opékat na pánvi… Naklepané maso osolíme a opepříme z obou stran a na vrchní stranu poklademe slaninu. Dále nastrouháme NEUZENÝ sýr Pološtiepok, do něj natrháme listy čerstvého špenátu a nadrobno posekáme feferonku nebo pálivou papričku – zbavenou semínek a tuto směs poklademe na první polovinu řízku. Přehneme do kapsy a na každé straně zajistíme párátkem. Rozpálíme si troubu.
Rozpálíme si pánev a přidáme olej (olivový nebo řepkový), počkáme až se olej pořádně rozpálí a po té přidáme masové kapsy. V tuto chvíli dáme do rozpálené trouby ( na 200° C) pekáč s bramborami, klidně ještě zakápneme olejem. Maso opékáme z každé strany asi 10 minut. Po opečení z obou stran přidáme vodu, cca 100 – 150 ml (pozor prská) a přidáme dvě – tři lžíce obyčejného másla. Necháme rozpustit, promícháme a vypneme. Po té přikryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat.
V tuto chvíli by již mohly být hotové i brambory. Na talíř tedy nandáme porci brambor, z masové kapsy vytáhneme párátka a kapsu napříč v úhlu 45° stupňů rozpůlíme
No vážně, nemusíte, ale na talíři to vypadá líp… posypeme něčím zeleným (bazalkou, petrželkou… ) a servírujeme.