Tato dobrota je na přípravu poměrně hodně jednoduchá. Kombinuje rajčata, červené víno a vepřové maso
Ingredience asi pro 4 porce:
4 plátky vepřové krkovice
sůl, pepř, olej (nebo sádlo)
2 menší cibule nakrájené na klínky
1 – 2 lžíce tmavého cukru
1 – 2 lžíce octa
cca 300 ml červeného vína
3 stroužky česneku
1 lžička chilli koření (nebo dle chuti)
1 konzerva (cca 400 g) rajčatového pyré (může být i více
příprava:
Maso jen tak trošku rukou naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. V hlubší pánvi, která se hodí i k zapékání v troubě, rozpálíme sádlo (nebo olej) a zprudka opečeme plátky krkovice z obouch stran. Maso vyjmeme stranou, stáhneme si plamen a přidáme cibuli a cukr, který necháme lehce zkaramelizovat, pak přidáme ocet a víno, necháme problublat, přidáme česnek, chilli koření a rajčatové pyré.
Do pánve vrátíme maso, přiklopíme a nechám asi 50 minut zapéct v troubě doměkka (zhruba při 180°C), občas promíchejte, podle potřeby trošku podlejte červeným vínem.
Podáváme ideálně s bramborovou kaší, zalité omáčkou z výpeku a podle chutí opepřené barevným pepřem.