Vepřové plátky s kysaným zelím, šunkou a vajíčkem podušené jako závitky. Bašta na sobotu i neděli.

Ingredience

4 plátky vepřové krkovice (nebo i jiného vepřového), 0,5 kg kysaného zelí, 100 g šunky, 2 vajíčka uvařeného natvrdo, 1 – 2 kelímky zakysané smetany, hladká mouka na zahuštění-asi 1 vrchovatá lžíce, sůl, pepř, červená paprika, drcený kmín, olej.

příprava:

Krkovičku naklepeme, prosolíme a opepříme a zaprášíme sladkou či pálivou paprikou. Kysané zelí slijeme, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a překrájíme. Šunku nakrájíme na kostičky (nebo proužky – máte-li šunku nakrájenou na plátky) a promícháme se zelím. Na jednotlivé plátky krkovice dáme hrstku zelí se šunkou, lžíci zakysané smetany, špetku drceného kmínu a čtvrtku vajíčka (já dávám dvě čtvrtky). Maso srolujeme do rolády a ideálně ji obvážeme provázkem. Ze všech stran zprudka opečeme na oleji, aby se maso pěkně zatáhlo. Poté podlijeme vodou mírně na půlku závitků a dusíme do měkka. Když je měkké, maso vyjmeme a dáme jej na teplý talíř. V kelímku už máme nachystanou trošku vody s rozmíchanou lžící hladké mouky. To přidáme do zbylé šťávy. Do zbytku zakysané smetany dáme pár lžič horké šťávy, promícháme a poté přilijeme zpět do šťávy. Zahřejeme, necháme jednou projít varem a podáváme. Nezapomeňte před podáváním vymotat ze závitku provázek 🙂

Ideální přílohou jsou gnochi, bramborový knedlík nebo jen vařené brambory

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *