Tak tenhle guláš dělám takhle a ne jinak…. a kecy si nechte stranou… dávám do něj i smetanu a je famózní
Ingredience:
Kvalitní uzenina (buřty, špekáčky… ale prostě kvalitní) – cca 0,5 kg, asi 6 větších brambor, slanina uzená bez kůže (na škvaření), 2 střední cibule, 3 – 4 stroužky česneku, sůl, pepř, bujon, sladká mletá paprika (fakt dobrá je i uzená), drcený kmín, majoránka, hladká mouka, 250 ml (kelímek) smetany na vaření
Příprava:

Kvalitní, kurva když říkám kvalitní, tak fakt jakože kvalitní … suroviny… nejen teda buřty, ale prostě uzeninu pokrájíme na kostičky, vyškvaříme slaninku, případně přidáme olej – dle potřeby a pak tu uzeninu (jestli to prská, je tam hodně vody a mouky a sraček a není prostě kvalitní)… opražíme, zasypeme cibulí, necháme zesklovatět, přidáme česnek, zasypeme paprikou (sladkou či lépe i uzenou – dá tomu fakt dobrou chuť), opražíme – ne dlouho, paprika pak ráda zhořkne, zasypeme lžící (ne více) mouky, dáme drcený kmín a přidáme na menší kostičky (asi jako uzeninu) pokrájenou bramboru, promícháme, a zalejeme vodou a přidáme bujon (nebo to zalejeme vývarem, což je lepší), osolíme, opepříme
Vaříme do změknutí brambor a mezitím si v kelímku rozmícháme smetanu s trochou hladké mouky, zakvedláme do gulášku, v rukou rozemneme majoránku a vsypeme do gulášku. Nevaříme už nějak dlouho, tím majoránka ztrácí vůni.. podáváme jen tak nebo s chlebem
TIP: můžeme do guláše vložit i dvě tři brambory jenom na čtvrtky nakrájené, ty po uvaření vyndáme, rozmačkáme vidličkou a pak přidáme zpět do guláše – mělo by nám ho dostatečně zahustit a pak není třeba přidávat smetanu s moukou (pouze smetanu)….
TIP2: při vaření používáme kuřecí vývar, libeček, smil, bobkový list, klidně i nové koření a celý pepř (ve váčku, abychom to pak moholi vyndat)