Kuře pečené na pivu se zeleninkou, takový sváteční oběd.

Ingredience:

  • 1 chlazené kuře
  • mořská sůl, černý pepř, olivový olej
  • čerstvý rozmarýn
  • 500 ml černého piva
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 250 g žampiónů
  • 3 rajčata
  • 2 menší celery
  • 60 g másla
  • čerstvá petrželka

Příprava:

Z omytého a osušeného kuřete odstraníme páteř. Kuře položíme na plech kůží nahoru. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Posypeme nasekaným rozmarýnem a podlijeme asi 250 ml tmavého piva. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut. Mezitím nakrájíme očištěnou zeleninu – mrkev na hranolky, cibuli na osminky, které rozebereme na lupínky, žampióny na poloviny, oloupaná rajčata na měsíčky a celer na větší kousky. Zeleninu přendáme do misky, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekaným čerstvým rozmarýnem. Důkladně promícháme a zeleninu se žampióny rozprostřeme na plech k předpečenému kuřeti. Na kuře poklademe plátky másla a podlijeme tmavým pivem.

Pečeme dále na 200 °C přibližně 45 minut. Během pečení poléváme kuře i zeleninu pivem.

Vhodnou přílohou jsou například brambory omaštěné máslem a posypané čerstvou petrželkou

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *