Kuře pečené na pivu se zeleninkou, takový sváteční oběd.
Ingredience:
- 1 chlazené kuře
- mořská sůl, černý pepř, olivový olej
- čerstvý rozmarýn
- 500 ml černého piva
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 250 g žampiónů
- 3 rajčata
- 2 menší celery
- 60 g másla
- čerstvá petrželka
Příprava:
Z omytého a osušeného kuřete odstraníme páteř. Kuře položíme na plech kůží nahoru. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Posypeme nasekaným rozmarýnem a podlijeme asi 250 ml tmavého piva. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut. Mezitím nakrájíme očištěnou zeleninu – mrkev na hranolky, cibuli na osminky, které rozebereme na lupínky, žampióny na poloviny, oloupaná rajčata na měsíčky a celer na větší kousky. Zeleninu přendáme do misky, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekaným čerstvým rozmarýnem. Důkladně promícháme a zeleninu se žampióny rozprostřeme na plech k předpečenému kuřeti. Na kuře poklademe plátky másla a podlijeme tmavým pivem.
Pečeme dále na 200 °C přibližně 45 minut. Během pečení poléváme kuře i zeleninu pivem.
Vhodnou přílohou jsou například brambory omaštěné máslem a posypané čerstvou petrželkou