Tento recept jsem našel v nějakým časopisu pro ženský nebo kde… každopádně jeho autorem je Zdeněk Pohlreich a je to výborné
Ingredience:
- 200 g soli
- 100 g krupicového cukru
- 2 – 3 snítky tymiánu
- 1 celé kuře
- 2 silné plátky másla, voda
Příprava:
Sůl a cukr dejte do mísy nebo většího hrnce, zalijte 1 litrem vroucí vody, rozmíchejte, aby se cukr se solí rozpustily, a nechte úplně vychladnout. Pak do nálevu vložte kuře a zalijte ho dalšími cca 2 litry vody, aby bylo úplně ponořené. Nechte v lednici přes noc odležet.

Kuře vyjměte z nálevu a nechte ho 2 hodiny při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 190°C. Kuře vložte do pekáčku prsíčky nahoru, položte na ně plátky másla, tymián a trochu po podlijte vodou. Pečte asi 1,5 hodiny dozlatova, průběžně ho přelévejte výpekem.
Upečené kuře nechte po vytažení z trouby 15 minut odpočívat, pak ho naporcujte a podávejte, s čím máte rádi. Například s bramborovou kaší nebo rýží.
Díky nálevu je kuře šťavnaté a prosolené až na kost. V nálevu ho nechte přes noc, dopoledne následující den ho upečte.