Losos je oblíbená ryba a tato úprava s pomerančovou omáčkou je prostě luxusní. A k tomu bramborové placičky…

Ingredience:

  • 800 g čerstvého lososa
  • mořská sůl, černý pepř, olivový olej
  • 2 pomeranče
  • 1 menší zázvor
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 kg brambor
  • 1-2 stroužky česneku
  • 150 g čerstvé rukoly
  • 1 citrón

Příprava:

Omytého a očištěného lososa osolíme a opepříme. Poté ho opečeme v rozpálené pánvi na troše olivového oleje nejdříve kůží dolů. Pro rovnoměrné upečení zatlačíme na lososa obracečkou.
Mezitím připravíme segmenty z pomeranče. Kůru z pomerančů odkrojíme a ostrým nožem vykrojíme jednotlivé měsíčky (bez slupky), které dáme do misky. Šťávu ze zbytku pomerančů vymačkáme k ostatním částem do misky.
Jakmile je kůže lososa křupavá, otočíme ho a přidáme nadrobno nakrájený zázvor a třtinový cukr. Po zkaramelizování cukru přidáme části pomeranče a pomerančovou šťávu. Chvíli povaříme na mírném ohni. Nakonec přidáme máslo a počkáme, dokud se nerozpustí.

BRAMBOROVÉ RÖSTI

Očištěné a omyté brambory a česnek nastrouháme najemno. Osolíme a promícháme. Přendáme do sítka a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme olivový olej. Lžící dáme na pánev bramborové těsto a vytvarujeme menší placky. Opečeme z obou stran do zlatohněda.

SERVÍROVÁNÍ

Na mělký talíř naservírujeme 3 bramborové rösti, vedle lososa s pomerančovou omáčkou a kousky pomeranče. Nakonec přidáme hrst rukolového salátu ochuceného špetkou soli, pepřem, pár kapkami olivového oleje a citrónovou šťávou.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *