Voňavé těstoviny zapečené s uzeným a kyselým okurkem… Výtečné k večeři, skvělé i k obědu. Další klasika české kuchyně

Ingredience:

  • cca pro 4 porce potřebujeme:
  • 0,5 kg flíčků, špek (nebo slaninu.. ale ne prorostlou, ale opravdu slaninu na škvaření)
  • cca 300 – 400 g uzeného masa (lze obrat uzené ocásky, žebra…. nebo si již koupit uzené kostky)
  • cca 6 vajec
  • sůl, pepř, petrželku
  • olej a máslo

Příprava:

Do vřící vody přidáme sůl (2 – 3 lžíce) a pár kapek oleje a uvaříme těstoviny dle návody na obalu, ideálně „al dante“ – tedy na zkus. Protože je budeme ještě zapékat, nemusí být rozvařené na sračku. Máte-li např. kousek uzeného masa, kůži či kosti, můžete je přidat do vody k flíčkům.
Po uvaření zcedíme a zakápneme pár kapkami oleje (třebas i olivového).

Zatím co se nám flíčky vařili jsme si pokrájeli slaninu na malé kostečky a uzené maso na větší kostečky. Slaninu si dáme do pánvičky vyškvařit, aby nám pustila sádlo a pěkně se vyškvařila… po vyškvaření přidáme uzené maso a krátce osmahneme.

Do místy, kde máme zcezené těstoviny přidáme vyškvařenou slaninu s uzeným masem a vyškvařeným tukem. Dále bohatě zasypeme drcenou petrželkou nebo libečkem a promícháme. Na dno zapékací místy dáme pár plátků másla, na to těstoviny s uzeným masem a navrch o pět několik plátků másla.

V sklenici si rozmícháme vajíčka se solí či vegetou a pepřem a rovnoměrně tím přelijeme flíčky v zapékací míse a dáme zapéct na 180°C zhruba na 20 minut.

Podáváme ideálně s domácí nakládanou okurkou…

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *