Tentokrát něco ze studené kuchyně. Toto je osvědčený recept na klasické utopence. Podle tohoto návodu si vyrábím lák.

Ingredience:

  • 800 ml octa
  • 700 ml vody
  • 4 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 4 ks bobkového listu
  • worchesterová omáčka
  • cibule – dle libosti, minimálně 8 ks – nakrájená na půlkolečka
  • špekáčky – kvalitní uzeninu, do 4,5 l flašky jich dáte asi 25 ks
  • kyselé okurky (zavařené)
  • pepř mletý
  • červená paprika (kdo rád pálivé, může dát pálivou)

Příprava:

Do vody dáme koření, sůl, cukr, olej a zastříkneme kapkou worchesterové omáčky a směs octa a vody svaříme a necháme zchladit.

Cibuli nakrájíme na půlkolečka, část okurek na kolečka a část na plátky

Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky. Smícháme papriku s pepřem a do výkroje ve špekáčku vždy dáme špetku této směsi a narveme nějakou cibuli a plátek kyselé okurky . Špekáčky skládáme do sklenice, sem-tam hodíme vrstvu cibule a pár koleček okurky (kdo má rád ostřejší, může přidat i feferonky nebo chilli papričky).

Když máme sklenici plnou, zalijeme chladnějším lákem, aby všechny špekáčky byly potopené a dáme odležet nejlépe na chladné a stinné místo a aspoň na pár dnů 🙂

Do sklenice můžeme také dát např. nakládané zelí apod. Experimentům se meze nekladou, jenom prosím, zašlete mi fotky vašich utopenců.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *