Tentokrát něco ze studené kuchyně. Toto je osvědčený recept na klasické utopence. Podle tohoto návodu si vyrábím lák.
Ingredience:
- 800 ml octa
- 700 ml vody
- 4 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce oleje
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 4 ks bobkového listu
- worchesterová omáčka
- cibule – dle libosti, minimálně 8 ks – nakrájená na půlkolečka
- špekáčky – kvalitní uzeninu, do 4,5 l flašky jich dáte asi 25 ks
- kyselé okurky (zavařené)
- pepř mletý
- červená paprika (kdo rád pálivé, může dát pálivou)
Příprava:
Do vody dáme koření, sůl, cukr, olej a zastříkneme kapkou worchesterové omáčky a směs octa a vody svaříme a necháme zchladit.

Cibuli nakrájíme na půlkolečka, část okurek na kolečka a část na plátky
Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky. Smícháme papriku s pepřem a do výkroje ve špekáčku vždy dáme špetku této směsi a narveme nějakou cibuli a plátek kyselé okurky . Špekáčky skládáme do sklenice, sem-tam hodíme vrstvu cibule a pár koleček okurky (kdo má rád ostřejší, může přidat i feferonky nebo chilli papričky).
Když máme sklenici plnou, zalijeme chladnějším lákem, aby všechny špekáčky byly potopené a dáme odležet nejlépe na chladné a stinné místo a aspoň na pár dnů 🙂
Do sklenice můžeme také dát např. nakládané zelí apod. Experimentům se meze nekladou, jenom prosím, zašlete mi fotky vašich utopenců.