Bazalka je vytrvalá bylinka, kterou můžete pěstovat celoročně i doma za oknem.
Krom toho, že je to výrazná bylinka hojně používá např. v italské kuchyni (pizza, špagety apod.), lze z ní připravit výborné bazalkové pesto. Já vám dnes předložím recept, který je vyzkoušený a často jej dělám. A k tomu si povíme i co udělat pro to, aby bazalkové pesto zůstalo krásně zelené…
Bazalka pro rozsekání (nebo rozemnutí v hmoždíři) začne brzy ztrácet svoji zelenou barvu. Aby zůstala bazalka pěkně zelená i po úpravě, budeme ji blanšírovat. Pokud však hodláte pesto okamžitě spotřebovat, není to nutné… není to vlastně vůbec nutné, chuť se tím neztratí, pouze barva… ale jíme i očima a tak si řekneme, co je to blanšírování.
Příprava:
Otrháme bazalkové listy, které opláchneme ve studené vodě, po té je na pár okamžiků (půl minuty i méně) vhodíme do vroucí vody a po té okamžitě šokově zchladíme. Uděláme to takto…. bazalkové listy dáme do mírně osolené vroucí vody, okamžitě zcedíme přes síto a vhodíme do naprosto ledové vody (klidně i s kousky ledu)… po té opět zcedíme a např. listovou odstředivkou odstraníme přebytečnou vodu. Tímto jsme si vysvětlili blanšírování… a nyní mrkneme na přípravu samotného pesta.
Budeme potřebovat:
- 50 velkých listů bazalky i více
- 40 g piniových oříšků
- 40 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek českenku
- 100 ml (i více) olivového panenského oleje
Pokud budeme pesto okamžitě používat, můžeme vynechat blanšírování, jinak jej připravíme dle návodu viz. výše. (Část chuti se blanšírováním ztratí).
Nejprve si připravíme piniové oříšky. Na ty pozor… nejsou vůbec dobré ty z Číny, zanechávají kovou pachuť v ústech a to i po několik dní. Můžeme je nahradit nesolenými mandlemi, kešu, vlašskými ořechy (to dělám já občas) nebo para ořechy. Sice to nebude pravé „janovské“ pesto, ale bude i tak vynikající… Např. v hypermarketech Albert najdete v regálu, kde mají sušené ovoce a oříšky, pinie z Ruska… ty jsou cajk. Pinie si před použitím upražíme na sucho na pánvi a necháme zchladit – nikdy je nedáváme do pesta teplé!
Bazalku po blanšírování osušíme, přidáme do mixeru společně s olivovým olejem a rozmixujeme. Po rozmixování přidáme oříšky, rozmixujeme.
Česnek oloupeme, „rozplácneme“ nožem a pokrájíme, následně také rozmixujeme společně s parmezámem (můžeme nahradit podobným sýrem). Sýr by měl být najemno nastrouhaný.
Přidáme do mixeru a důkladně rozmixujeme na pastu.
Naplníme sklenice a případně zakápneme olivovým olejem. Takto připravené pesto vydrží několik dnů až týdnů.
Toť vše…. a pak už jen konzumovat. Například se špagety, které uvaříme dle návodu, smícháme s pestem, posypeme opraženou slaninkou a podáváme…
Dobrou chuť vám přeje BENNI 😀
PS: jinak PESTO můžete připravit i z jiných bylinek, např. z petržele, řeřichy, rukoly… stejně tak můžete experimentovat i s různými druhy sýrů či oříšků. Pesto je vhodné i jako studená omáčka k ledasčemu, od těstovin až po grilovaná masa.