Pokud máte domácí pekárnu, zkuste tyto dva recepty: kmínový a žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Na žitno-pšeničný chléb:

  • 50 g hladké mouky
  • 150 g žitné mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 400 ml vody
  • 1 lžička octu
  • 2 lžičky soli
  • 0,5 balíčku sušeného droždí
  • 2 lžičky drceného kmínu nebo jiného koření či semínek

Příprava:

Do pekárny dáme nejprve tekuté složky – vodu, ocet a přidáme sůl, Pak přidáváme žitnou, pšeničnou hladkou a polohrubou pšeničnou (lze namíchat i s jakýmkoliv jiným druhem mouky do celkové váhy 500 g). Dále přidáme droždí (na půl kila mouky to je půl sáčku sušeného droždí) a přidáme případné koření nebo kmín.

Chleba pečeme na program rychlý program na chleba (cca 2 hodiny – 1 hodina příprava, 1 hodina pečení).

Na kmínový chléb:

  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky drceného kmínu
  • 300 g pšeničná chlebová mouka
  • 2 lžíce oleje
  • 350 ml voda
  • 200 g žitná chlebová mouka
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžíce octa
  • 1 lžička sušeného droždí

Příprava:

Do pekárny nejdřív dáme vodu, olej, ocet, po té nasypeme pšeničnou mouku, na ni dáme sůl, dále nasypeme žitnou mouku, cukr, kmín a lžičku sušeného droždí (opravdu nedávejte víc – je to vyzkoušené). Chléb pečeme programem „KLASIK“ – zhruba 3,5 hodiny – respektujte vaši pekárnu.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *