Pokud máte domácí pekárnu, zkuste tyto dva recepty: kmínový a žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny
Na žitno-pšeničný chléb:
- 50 g hladké mouky
- 150 g žitné mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 400 ml vody
- 1 lžička octu
- 2 lžičky soli
- 0,5 balíčku sušeného droždí
- 2 lžičky drceného kmínu nebo jiného koření či semínek
Příprava:
Do pekárny dáme nejprve tekuté složky – vodu, ocet a přidáme sůl, Pak přidáváme žitnou, pšeničnou hladkou a polohrubou pšeničnou (lze namíchat i s jakýmkoliv jiným druhem mouky do celkové váhy 500 g). Dále přidáme droždí (na půl kila mouky to je půl sáčku sušeného droždí) a přidáme případné koření nebo kmín.
Chleba pečeme na program rychlý program na chleba (cca 2 hodiny – 1 hodina příprava, 1 hodina pečení).
Na kmínový chléb:
- 1 lžička soli
- 3 lžičky drceného kmínu
- 300 g pšeničná chlebová mouka
- 2 lžíce oleje
- 350 ml voda
- 200 g žitná chlebová mouka
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžíce octa
- 1 lžička sušeného droždí
Příprava:
Do pekárny nejdřív dáme vodu, olej, ocet, po té nasypeme pšeničnou mouku, na ni dáme sůl, dále nasypeme žitnou mouku, cukr, kmín a lžičku sušeného droždí (opravdu nedávejte víc – je to vyzkoušené). Chléb pečeme programem „KLASIK“ – zhruba 3,5 hodiny – respektujte vaši pekárnu.