Starodávný recept na bramborové placky – lokše se ani vlivem moderní doby nemění a k jejich přípravě není potřeba víc než 3 suroviny.
Brambory, mouka a sůl. Bohužel za opravdovou rozpálenou plotýnku kachlových kamen supluje mnohde pávička „teflonka“…
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky (nejlépe dvounulky)
- sůl
- husí nebo kachní sádlo na omaštění
Příprava:
Podle starého moudra je vhodné použít mouky tolik, kolik váží jedna třetina použitých brambor. Dám vařit 1 kg brambor ve slupce. Vodu v hrnci mírně osolím. Když jsou brambory vařeny, vyjmu je z vody a nechám zvolna chladnout. Nejraději je vařím den předem. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme.
Po oloupání a nastrouhání mi zůstane cca 900 g vařených brambor, do kterých přidám cca 300 g hladké mouky a vypracuji tvárné a nelepivé těsto. Je-li třeba, mouku zlehka přisypávám, ale pokud by jí bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé a to by nebylo ono.
Z vypracovaného těsta vyválím váleček a nakrájím na menší kousky, ze kterých vyvaluji tenké placky. Během vyvalování je třeba těsto podsypávat moukou.
Opékáme nejlépe na horké litinové plotýnce rozpálených kamen, ale dobře poslouží i nahřáté teflonová pánvička. Pečeme nasucho z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme, aby se nepřepalovala. Lokše mají pěkné černé puchýřky a chutnají výtečně, když je ihned po vyndání z pánvičky, ještě pěkně horké, potřeme rozpuštěným husím nebo kachním sádlem z obou stran peroutkou.
Teplé a omaštěné lokše klademe na talíř pěkně na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou. Krásně se provoní a zvláční. Servírujeme je složené na čtvrtiny srolované.
Vhodná příloha k pečené kachně s červeným zelím