Švestky, kadlátka či jak tomu říkáte, možná ještě blumy 😀 si připravíme jako povidla. Jednoduše, bez hlídání a míchání. V troubě

Ingredience:

  • 2 kg švestek
  • 50 dkg cukru krupice
  • 2 lžíce octu
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 3 tlučené hřebíčky

Příprava:

Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce.
Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut.
Horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dáme ještě malou lžičku rumu, kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.
Pokud plech před pečením vyložíme pečícím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *