Perníčky.. ty když zavoní, tak to znamená, že vánoce jsou již za dveřmi. A děti je i rády zdobí…
Ingredience:
- 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 g medu, 50 g másla, 3 celé vejce, žloutek na potření, 1 lžička sody, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžíce kakaa, sádlo na vymazání plechu nebo pečící papír
Příprava:
- Mouku prosijeme na vál, stejně tak prosijeme moučkový cukr, přidáme koření, sodu, kakao. Ve vodní lázni rozpustíme med, máslo, přidáme vejce, zchladíme a přidáme do mouky.
- Těsto důkladně vyhněteme, což je sice pracné, ale důležité…. necháme do druhého dne uležet v chladu a pak upečeme.
- Ještě horké perníčky potíráme rozšlehaným žloutkem
Na zdobení:
Ingredience
1 šťastný vaječný bílek ( proceděný přes husté síto, třeba i silonovou punčochu )
130 -160 g moučkového cukru ( klidně i třtinový, ale prosátý! )
2 lžičky škrobu
cca 1 lžičku citrónové šťávy
Postup:
Smíchejte všechny ingredience. Přesně na gramy takto malé množství doma téměř nikdo neodváží, ani já, tedy je třeba směs pěkně ladit podle citu. Poleva musí být hladká, aby neucpávala zdobící špičku, což nám zajistí prosátí, procedění, ale také dokonalé míchání, aby se krystalky cukru rozpustily.
Poleva musí být hustá tak, aby čárka, kterou utvoříte stékáním ze lžičky, držela trochu tvar a hned se nevpíjela do zbytku hmoty, ale zase ne hustá tak moc, aby se příliš osamostatňovala, protože pak by málo přilnula k perníčku a později by se drolila. Tak míchejte a zkoušejte spouštět provázky polevy zpět do polevy, dokud vám nebude připadat „tak akorát“. Vždy může posloužit pár kapek citrónu na doředění nebo trošku cukru z jemné cukřenky na zahuštění. Pokud přidáte nějaké z přírodních barviv, bude pravděpodobně třeba polevu naředit. Barviva jsou to spíš obrazně, protože se jedná o na pudr namleté ovoce, zeleninu nebo řasu a tato složka samozřejmě polevu také trochu zahustí.