Rajčatový základ na špagety, ale třeba i pod maso nebo k dalšímu použití v kuchyni

Ingredience:

  • 3,5 kg rajčat
  • 3 červené cibule (ta se v originálním receptu nedává)
  • 8 stroužků česneku (v některých originálních receptech se také nedává)
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej, sůl

Příprava:

Rajčata můžeme oloupat, ale nemusíme, pokud to pak proženeme přes pasírku, rozkrojíme je na půlky a odstraníme vodnatou dužinu se semínky – ty zatím nevyhazujeme.

Pokrájíme na čtvrtky a vložíme do hrnce. Někdo podlévá trochou vody, já naopak přecedím vodu za rajčat, kterou jenom přecedím a podlévám tímto.

V některých originálních receptech z Itálie už nepřidávají cibuli a někdy ani česnek. Což já však dávám. Cibuli na kostky (nemusíte úplně na nejemnější), česnek na kostičky a přidáme k rajčatům.

V nezakrytém hrnci rozvaříme a pak je rozmixujeme a vystřeme přes sítko za pomocí špachtličky nebo propasírujeme v pasírovači. Vrátíme zpět do kastrolu, přidáme olej (na cca 1 litr protlaku zhruba 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje), osolíme a mírným varem odpaříme na požadovanou hustotu. Pak přidáme nasekanou bazalku (na 1 litr cca 8 – 10 lístků, dle velikosti), ale dále už nevaříme.

TIP: někdo ještě (a občas i já udělám pár skleniček) přidává na kousíčky posekané kvalitní sterilované olivy

Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme (85°C a 35minut).

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *