Rajčatový základ na špagety, ale třeba i pod maso nebo k dalšímu použití v kuchyni
Ingredience:
- 3,5 kg rajčat
- 3 červené cibule (ta se v originálním receptu nedává)
- 8 stroužků česneku (v některých originálních receptech se také nedává)
- čerstvá bazalka
- olivový olej, sůl
Příprava:

Rajčata můžeme oloupat, ale nemusíme, pokud to pak proženeme přes pasírku, rozkrojíme je na půlky a odstraníme vodnatou dužinu se semínky – ty zatím nevyhazujeme.
Pokrájíme na čtvrtky a vložíme do hrnce. Někdo podlévá trochou vody, já naopak přecedím vodu za rajčat, kterou jenom přecedím a podlévám tímto.
V některých originálních receptech z Itálie už nepřidávají cibuli a někdy ani česnek. Což já však dávám. Cibuli na kostky (nemusíte úplně na nejemnější), česnek na kostičky a přidáme k rajčatům.
V nezakrytém hrnci rozvaříme a pak je rozmixujeme a vystřeme přes sítko za pomocí špachtličky nebo propasírujeme v pasírovači. Vrátíme zpět do kastrolu, přidáme olej (na cca 1 litr protlaku zhruba 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje), osolíme a mírným varem odpaříme na požadovanou hustotu. Pak přidáme nasekanou bazalku (na 1 litr cca 8 – 10 lístků, dle velikosti), ale dále už nevaříme.
TIP: někdo ještě (a občas i já udělám pár skleniček) přidává na kousíčky posekané kvalitní sterilované olivy
Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme (85°C a 35minut).