Tato cuketová „pomázanka“ se hodí také jako čátní pod maso nebo jen tak na topinky apod.
Kečup z rajčátek:
- 2 kg rajčat, 2 feferonky (kdo nechce, vynechá), 1/4 l octa, 4 cibule, 2 lž. soli, 12 dkg cukru, 10 hřebíčků, 10 nového koření, 5 kuliček pepře, 10 tabletek cukerinu (já nahrazuji obyčejným cukrem v adekvátním množství – během vaření lze dle chuti dosladit)
Příprava:
Rajčata omyjeme, kdo chce může i oloupat – záleží, jestli to pak chcete jen rozmixovat nebo pasírovat. Rajčata i cibuli nakrájíme na čtvrtky a všechno vaříme zhruba 2 hodiny za občasného míchání. Čím delé vaříme, tím je kečup hustější. Po uvaření rozmixujeme i s kořením tyčovým mixerem (já to rozmixuji a pak to ještě pasíruji přes sítko – aby tam nebyly šlupky, pokud jsme rajčata neloupali) a studené plníme do lahví, sterilujeme na 80°C asi 2 minuty.
Kečup z rajčátek a jablíček:
3 kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu nebo sacharinu (možno nahradit normálním cukrem), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky
5-6 hřebíčků, 1 1/2 lžíce nového koření
Příprava:
Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1a1/2 hodiny pod pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky, občas promíchneme, aby se odspoda nepřichytl. Ponorným mixérem rozmixujeme, přes měkký cedník propasírujeme. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.
Kečup je naprosto skvělý. Děláme ho každý rok a když předčasně dojde, raději si necháme zajít chuť, než abych koupil tu hroznou umělotinu plnou chemie, kterou výrobci nazývají kečupem.