Tato cuketová „pomázanka“ se hodí také jako čátní pod maso nebo jen tak na topinky apod.

Ingredience:

  • Potřebujeme: cibuli, cukety, česnek, sojovou omáčku, olej, kečup (nebo lépe rajčata), sůl, pepř, zázvor, mletá paprika a případně i papriky (zelené, ale třeba i červené…), bobkový list, petrželka, případně i libeček, hořčice

Příprava:

Na zhruba 1,5 kg cukety (cca 2 velké cukety) budeme potřebovat 6 středních cibulí. Cukety oloupeme, vykrájíme jádřinec se semínky a nahrubo nastrouháme nebo pomeleme na masovém strojku. Cibuli na drobné kostečky nebo také pomlít, to stejné s paprikami, ty přidáváme dle chuti, já dávám např. 2 zelené, 2 červené a krájíme na drobné kostičky nebo meleme na masomlejnku (já to mám radši hrubější, takže na kostičky krájím a nemelu). Rajčata oloupeme a buď nakrájíme na kostičky, nebo já je rozmixuji v mixeru na pyré.

Na oleji (nejlépe olivovém) osmahneme do sklovata cibulku, přidáme cuketu, papriku, rajčatové pyré a dusíme dusíme a dusíme. Dusíme zhruba 30 minut (pokud jsme mleli) a nebo o něco déle (když to máme na kostičky). Jo před samotným uvedeném do varu přidáme ještě koření – 1 lžičku mletého zázvoru, červenou papriku mletou (no tak aspoň 3 lžíce) a případně i trošku pálivé mleté papriky nebo chilly (máte-li rádi ostré), osolíme, opepříme (dle chuti), dle chuti dáme 6 lžic sojové omáčky, kdo chce tak si dá 4 sojovky a 2 lžíce worchesterové om. (já dávám 3 sojové omáčky takové ty tekuté pikantnější a 3 lžíce sladké sojové omáčky). No v půlce vaření (cca po 15 – 20 minutách) přidávám sklenici (0,5l i méně kvalitního hustého kečupu – kdo chce, použije opět nějaký pikantní nebo s příchutí). Jo zapomněl jsem napsat o česneku, ten tam dáme hned na začátku dušení, no a taky hořčice.. Já dávám 2 – 3 lžíce spíše kremžské nebo speciální (posledně jsem použil hořčici s pepřem :). V půlce vaření také přidáme nadrobno nasekanou petrželku a třeba i libeček (nebo jiné bylinky dle chuti – bazalku, oregano… atd.)

Dáváme do sklenic a sterilujeme při 75 – 80°C 20 minut.

Hodí se nejen na topinky, ale třeba i pod maso, na těstoviny, do guláše (z obyč. guláše máte rázem italský atd.)

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *